Ahtapot Balığı

Ahtapot BalığıAhtapotlar gerek tür çeşitliliği ve bollukları, gerekse yüksek besin kalitesi ve ekonomik değeriaçısından, denizlerde balıklardan sonra yoğun işletilen grup olarak karşımıza çıkmaktadır. Kafadan bacaklılar sınıfına dahil olan ahtapotlar denizlerin en zeki canlıları olarak bilinirler.Çeşitli besin tercihine sahip olan ahtapotlar (yengeçler, küçük balıklar, kabuklular, kafadan bacaklılar vb.) mevsimsel göç yapan canlılardır. Uygun hidrografik şartlar oluştuğunda üremeve beslenme amacı ile kıyılara kadar yaklaşarak burada yuvalanma özellikleri gösterirler.Kıyısal bentik bölgede yaşayan bu türler Nisan - Mayıs aylarında mevsimsel göç yapar ve daha kıyısal bölgelere üreme amaçlı sokulurlar.

Türkiye kıyılarında Marmara, Ege ve Akdeniz sahillerinde dağılım gösterirler. Kolay adaptasyon, yüksek büyüme ve üreme oranı, yüksek piyasa değeri gibi özellikleri bu türü yetiştiricilik için cazip kılmaktadır. Yetiştiricilik amaçlı yapılan çalışmalarda optimum sıcaklığın 13-20°C, tuzluluğun ise %0,32-%0,35 olması gerektiği belirlenmiştir. Bazı Akdeniz ülkelerinde yetiştiriciliğine başlanan bu türün, biran önceülkemizde de alternatif yetiştiricilik kapsamına alınarak yetiştirme arametreleri belirlenmeli ve kültüre kazandırılmalıdır.